17 Ιουνίου 2016

Ήταν ένα μικρό καράβι..της Σοφίας Θεοδοσιάδη.

Ήταν ένα μικρό καράβι ,που ήταν αταξίδευτο..οέ..οέ..οέ...
Κι έκανε ένα μακρύ ταξίδι μέσα εις τη Μεσόγειο......

Ήταν ένα μικρό καράβι και ήτανε και ίσως και μεγάλο..και δεν μπορώ και να το αξιολογήσω αυτό εγώ..ήτανε ένα..ωσάν πετράδι μοναχό αυτό.. αυτό και μη σου πω..που πάλευε αιώνες τώρα πια να ταξιδέψει και σε μεγάλες θάλασσες να ρίξει το σκαρί του και να ξανοιχτεί...Και κάθε που σχεδίαζε εις το νερό να πέσει...να βραχεί.. και το ταξίδι του με χάρη να αρχινίσει...κάτι ερχότανε  και το εμπόδιζε...κάτι σαν κόμπος μπεντεμιών ...και το ταξίδι εσταμάταγε...το άφηνε μέσα σε λιμάνια βρώμικα και ξεχασμένα να κοιμάται...Εκεί...μαζί με το όνειρο των ''ανοιχτών των θαλασσών'' που έρχονταν και έσκαγαν στα πλάγια του και στην καρίνα του μπροστά..προκλητικά του εζητούσαν...να ξεκινήσει το ταξίδι του αυτό ...να φτάσει στους ωκεανούς που ακουστά τους είχε ..απ' το καρνάγιο του ακόμα σαν εφτιάχνονταν..και ήταν το όνειρο του κατασκευαστή του...σκαρί αυτό μεγάλων θαλασσών....

Μα πάντα μόλις ξέδενε και εσήκωνε την άγκυρα..καθώς τραγούδι αρχίναγε..παρέα με του γλάρους...πάντα το εσταμάταγαν αέρηδες τρελλοί...να το αναγκάσουνε και βίαια στους κάβους πάλι για να δέσει...Και τότε ο καπετάνιος του ,αυτού του καραβιού εσκέφτονταν...τι νά 'φταιγε και το δικό του το καράβι..χρόνια πολλά και ατελείωτα δεμένο έμενε ...μες στο λιμάνι να ''σαπίζει''...
Τραγούδι έρχονταν στο νου του εκεί συχνά -πυκνά εκείνου του καραβοκύρη :

<< Κι έκανε ένα μακρύ ταξίδι..μέσα εις τη Μεσόγειο..και σε πέντε έξι εβδομάδες σωθήκαν όλες οι τροφές...και να αγοράσουνε άλλες δεν είχαν...γιατί κι αυτές που είχαν για προμήθειες με δανεικά τις αγοράσαν...Και τότε ρίξανε στον κλήρο...να δούνε ποιός θα φαγωθεί...Κι ο κλήρος πέφτει στα ''ανθρωπάκια''τα μικρά κατά τη γνώμη του καραβοκύρη...Αν είναι κάποιοι για να φαγωθούν εσκέφτηκε...ας είναι τούτοι οι ασήμαντοι...ετούτοι οι ''μούτσοι''οι φτωχοί... ας είν' και οι ποιητάδες..ας είν' και οι γραμματιζούμενοι ...για όλους αυτούς καθόλου εμάς πια, δε μας νοιάζει..είν' ευκαιρία να πνιγούν...και να μην ξεσηκώνουν ...με κείνα εκεί τα λόγια τους που συνειδήσεις αφυπνούν...και ενάντια στους καραβοκύρηδες τους στρέφουν..

Ας τους ''βουλιάξουμε''όλους τους  με μιας...να βγούμε εμείς μονάχοι στη στεριά...νάναι πλουσιοπάροχη η ''μοιρασιά'' που απομένει...Mπορεί κι αυτοί όλοι τώρα οι γραμματιζούμενοι μες στο καράβι ετούτο το μικρό νάναι τρομαγμένοι και σαστισμένοι και ανήμποροι με βία να αντιδράσουν.Μα είναι η πένα τους εκείνη που καραδοκεί...είναι σαν όπλο δυνατή, κι αν τους βουλιάξουν και τους ''πνίξουνε''ακόμα..η σφαίρα που εκτοξέυτηκε από το ''όπλο ''τους αυτό..μέσα στους χρόνους συνεχώς και θα τους σημαδεύει..κι αργά ή γρήγορα ,,με σιγουριά στη φτέρνα θα τους βρει....

Σοφά τα λόγια και οι ρήσεις του του μπάρμπα - Λιά - του αλησμόνητου πατέρα μου :
 << Μη με κοιτάς με τα μεγάλα μάτια σου απορημένα και θλιμμένα..αν το καράβι αρχίσει μεσοπέλαγα να μπάζει από παντού νερά πουλάκι μου...σε όποιο διάζωμα κι αν βρίσκεσαι ..καθώς βουλιάζει θα βραχούν τα πόδια σου και σένα..όσο ψηλά κι αν βρίσκεσαι ..επάνω στο τιμόνι.. >>.

Κι έγινε αλληλοφάγωμα τρανό επάνω εις τη σκούνα..και στο μικρό- μεγάλο το καράβι...κι έτσι εβούλιαζε αργά - αργά και κανένας δεν ενοιάζονταν πραγματικά ,τα κουπιά για να αρπάξει...
Κι αφού ετραγουδήσατε όμορφα..χαρούμενα και παιδικά νομίσατε ..ετούτο εδώ το τραγουδάκι...για τούτο δω.. το μικρό το καραβάκι που έγραφε στο πλάϊ του με γαλανά τα  γράμματα <<Ελλάς >>.. ελάτε τώρα να ''σοβαρευτούμε'' αν θέλετε κι εσείς να μάθετε...πως δεν είναι ένα απλό μικρό και παιδικό και χαρωπό αυτό το ασματάκι..Ακούστε με λοιπόν:

Το "Ήταν ένα μικρό καράβι" (στα Γαλλικά: Il était un petit navire) είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό ναυτικό τραγούδι που πλέον θεωρείται παιδικό, πάρα τον μακάβριο τόνο του.
Η ελληνική έκδοση του τραγουδιού, διηγείται την ιστορία ενός μικρού καραβιού που παραμένοντας επί αρκετό καιρό στη Μεσόγειο θάλασσα δεν έχει πλέον άλλα τρόφιμα. Τότε οι ναύτες τραβώντας κλήρο αποφασίζουν ότι ο μικρότερος ανάμεσά τους θα φαγωθεί.
Στην γαλλική του έκδοση, το τραγούδι συνεχίζει την εξιστόρηση και εκεί οι υπόλοιποι ναύτες συζητούν για το πώς θα μαγειρέψουν τον νεαρό άντρα και τι ''σως'' θα χρησιμοποιήσουν. Τότε εκείνος προσεύχεται στην Παναγία και σώζεται από ένα θαύμα.

Έρχομαι τώρα εγώ μαζί σας να σκεφτώ και να προσευχηθώ...να μη το φάνε και το καταπιούν τα κύματα το μικρό το καραβάκι... όσο κι αν μοιάζει νόστιμη η << σως >>...που ετοιμάζουν..Είναι μεγάλη θάλασσα η Ευρώπη μας εμπρός...και η πατρίδα μας ένα μικρό και τόσο δα καράβι....άραγε λέω ..άραγε φτάνουν οι προσευχές ?
 
Εικάζεται ότι το τραγούδι μπορεί να αναφέρεται στο διάσημο ναυάγιο της γαλλικής φρεγάτας Μέδουσα (1810).

 Η τραγική ιστορία πέρασε ακόμη και σε παιδικά τραγούδια... «΄Ηταν ενά μικρό καράβι...και τότε ρίξανε τον κλήρο για να δούνε ποιος θα φαγωθεί...» 

Κείμενο - σκέψεις -επεξεργασία - Σοφία Θεοδοσιάδη.

(Πληροφορίες για το τραγούδι από Βικιπαίδεια )

.............................................................................................................


Ήταν ένα μικρό καράβι - χορωδια Σπύρου Λάμπρου

( Il était un petit navire)

 

 

 

                 


 

..............................................................................................................

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου