2 Σεπτεμβρίου 2016

«Οι άγγελοι τραγουδάνε..και οι ερωτευμένοι επίσης..» ...Οδυσσέας Ελύτης



«Οι άγγελοι τραγουδάνε. Και οι ερωτευμένοι επίσης. Πίσω από κάθε ανάταση, από κάθε μεράκι, μια κιθάρα περιμένει έτοιμη να πάρει τα λόγια και να τα ταξιδέψει από χείλη σε χείλη. Δεν είναι λίγο αυτό. Είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους, είναι αυτό που μας βαστάει στη ζωή. Γι’ αυτό, κοντά στα ποιήματά μου, δοκίμασα να γράψω και μερικά τραγούδια, χωρίς να τα υποτιμώ καθόλου. Έτσι ή αλλιώς, μιλά κανείς για τα ίδια πράγματα που αγαπά, και από κει και πέρα το λόγο έχουν αυτοί που θα τ’ ακούσουν. Λένε πως το είδος έχει ορισμένους κανόνες. Δεν τους ξέρω και, πάντως, δεν ενδιαφέρθηκα ή δεν μπορούσα ίσως να τους ακολουθήσω. Δουλεύει ο καθένας όπως νιώθει. Και η θάλασσα είναι απέραντη, τα πουλιά μυριάδες, οι ψυχές όσες και οι συνδυασμοί που μπορούν να γεννήσουν οι ήχοι και τα λόγια, όταν ο έρωτας και το όνειρο συμβασιλεύουν» 

ΟΔΥΣΣΕΑς ΕΛΥΤΗς.

...................................................................................................................................................................


Το πασίγνωστο αυτό ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη που ανήκει στις << Μικρές Κυκλαδες>> << Του μικρού Βοριά >> μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη, και ερμηνεύτηκε από τη Μαρία Φαραντούρη, τη Σούλα Μπιρμπίλη και τη Ντόρα Γιαννακοπούλου.
Μαγεύομαι όμως πάντα..από τη φωνή της μέτζο- σοπράνο Λίλιαν Τσατσαρώνη.. που προσεγγίζει κατά τη γνώμη μου το ποίημα..με μια δωρικότητα..μα και αισθαντικά..
Ας με συγχωρέσουν οι άλλες κυρίες για την προτίμηση .. υψίστου κύρους φωνές βεβαίως οι ίδιες...γι αυτό και σας παραθέτω το εξαιρετικό βίντεο του αγαπητού Γεώργιου Βιδάκη..που εκτιμώ ιδιαίτερα τον τρόπο προσέγγισης των τραγουδιών..και της κάλυψής τους με εικόνες..Έχει αισθητική !!!

η φίλη σας Σοφία..






 Ποίηση : Οδυσσέας Ελύτης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνεία : Λίλιαν Τσατσαρώνη

.............................................................................................................

1 σχόλιο: