21 Σεπτεμβρίου 2016

Ειρήνη λοιπόν και σήμερα..ξεκίνα απ' το μέσα σου.. της Σοφίας Θεοδοσιάδη.



Το παιδί και το περιστέρι - Pamblo Picasso

Δε μου αρέσει και βαθιά απεχθανόμουνα της μιας ημέρας τις γιορτές..που επετείους και για Ειρήνη και για Πόλεμο μιλούσαν..Όχι που δεν πιστεύω στη μνημοσύνη τη Θεά, που κρατά τη μνήμη ζωντανή..και την καρδιά πάντοτε σπαρταρούσα..Ο τρόπος δε μου ταίριαζε ποτέ ..γι αυτό και δεν ''εκραύγαζα'' ούτε μες στο σχολειό μου..μέσα από γιορτές τυποποιημένες.. και κακομασημένες..Μέσα στις θύμησες και τις ιστορίες τις διδακτικές..πάντοτε ήταν τα γεγονότα που κρυβόντουσαν για εμένανε καλύτερα .. παρά πίσω από τις μεγαλόστομες τις λέξεις ..Είναι σου λέει Παγκόσμια σήμερα για την Ειρήνη..Κι εσύ ..κι εγώ..θα πρέπει τώρα εγώ.. να αρχίσω μες στην ποίηση πάλι να ψάχνω και να λέω..αυτά που πέρυσι σου υπενθύμισα : αν θέλεις άνθρωπος να λέγεσαι του Τάσου Λειβαδίτη..που πολύ τον αγαπώ και πολύ τον σέβομαι..κι έχω ρουφήξει τα στιχάκια τα δικά του..ή να σου υπενθυμίζω πάλι τους ξεσηκωμούς..πως: η Δέσπω κάνει Πόλεμο με νύφες και μ'αγγόνια..

Και τι θα γίνει φίλε μου που εσύ θα τα διαβάσεις γρήγορα για άλλη μια φορά και θα τα καταπιείς σαν καραμέλλα..κι όταν θα λιώσει η γλύκα των λόγων τους στο στόμα σου..πάλι θα πας να σεργιανίσεις..σε ένα μουσείο για να δεις πως όπλα απ' την αρχαιότητα κατασκευάζαν οι ανθρώποι...Θα δεις και θα θαυμάσεις και τα σημερινά και τα σύγχρονα ''ντουφέκια'' που τις καρδιές τις σημαδεύουνε και έλεος κανένα..Θα μου ''κοτσάρεις'' και δυο φωτογραφίες εντελώς ''ψυχοπονιάρικες'' στο θυμικό μου να χτυπήσεις..να κλάψω ίσως στιγμιαία και ρηχά..κι ύστερα θα 'σαι ήρεμος πως μίλησες κι εσύ για την Ειρήνη..Και για την Ειρήνη αυτή στην καθημερινότητα..στο γίγνεσθαι..εσένα ποιός θα σου μιλήσει ?

Ποιός θα σου πει να μη γίνεσαι Δέσπω με ντουφέκια κι άρματα τον Τούρκο για να πολεμήσεις..Ποιός θα σου πει πως ειρήνη είναι το ζεστό και το γαλήνιο φαγητό..το βράδυ που στο σπίτι σου θα φας..που λέει και ο μεγάλος μας ο Ρίτσος ?
Δε μου αρέσει διόλου να γιορτάζω εγώ ''ξυστά'' ..μοδάτα ..κραυγαλέα.. επιδερμικά..και επιφανειακά..αλλά με πράξεις..Πράξεις στην κάθε μέρα ολωνών..γαλήνη για να προσπαθώ..ουσία ειρήνης να δημιουργώ..και μες σ' αυτό το ειρηνικό και γαλήνιο τοπίο..να αφήνω τον άνθρωπο να αυτενεργεί και παραπέρα τον εαυτό του να πηγαίνει...

Σωρεία αναρτήσεων..και πληροφοριών..που μες σ' αυτές ενίοτε χάνεται η ουσία..Αν έχεις κάτι ουσιαστικό να κάνεις και να πεις..για την Ειρήνη γύρω σου σημάδι για να βάλεις..καν' το και σιώπα και ησύχασε..και πάψε να αλαλλάζεις ..σαν ένα φερέφωνο που θέλουνε οι κατασκευαστές των όπλων και εργοστασίων ντουφεκιών..εσένα να σε μετατρέψουν..
Ειρήνη λοιπόν και σήμερα..ξεκίνα απ' το μέσα σου..στο σπίτι σου..στο γείτονα ..στο χωριουδάκι και στην πόλη σου..κι έτσι θα επεκτείνεσαι σε όλον τον πλανήτη..

Σου μοιάζω ουτοπική και υπερφίαλη ?
Είδαμε και τα ''μπερεκέτια '' ( προκοπές ) σου.. που έλεγε η γιαγιά μου..που συντασσόσουν και επήγαινες με τα κοπάδια του εμπορίου..γι αυτό..έχω ένα τραγούδι μέσα μου και σιγοτραγουδώ..
Ειρήνη.......Δημιουργία...όρκος..καθημερινός ..υπόσχεση σε μένα για να δίνω.. να μην ξανανάψει φωτιά..πουθενά..και το ''θηρίο'' ο άνθρωπος μέσα του να νικήσει...

Σοφία Θεοδοσιάδη - για την Ειρήνη
............................................................................................................. 

 Στίχοι: Πάνος Τζαβέλας
Μουσική: Πάνος Τζαβέλας
Ερμηνεια: Νατάσα Παπαδοπούλου



                                Τραγούδι για την Ειρήνη. 

.............................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου