21 Οκτωβρίου 2016

Η αξιοπρεπής ταπείνωση...

<< Η καλοσύνη δεν είναι μόνο αρετή, είναι και εξυπνάδα >> 
Κι εκείνο το αδιανόητο : 
<< Γύρισε και το άλλο μάγουλο άμα σε χαστουκίζουν >> 
 είναι αποτελεσματικό από το να εκδικείσαι και να ανταποδίδεις..

   Όπως ζούμε ,έτσι καταλήγουμε.Η αυλαία του έργου μας βρίσκει απελπισμένους ,χαώδεις και μισότρελους,σαν το Βασιλιά Ληρ,όταν στο τέλος του τρομερού σαιξπηρικού έργου ,χαμένος από τη δόξα και την κολακεία που πόθησε ,παράδερνε στην καταιγίδα και στη νύχτα του νου του ,σαν κουρελής ,μουσκεμένος ,τρελός ζητιάνος¨με ανακατωμένα τα λευκά μαλλιά, τα γένια  και τα μάτια διάπλατα να κοιτούν επιτέλους την αλήθεια,αλλά ως θύελλα.

Η Κορδέλια  της σωφροσύνης δεν κατάφερε εγκαίρως να τον πείσει τι είναι η αγάπη η αληθινή,η αγάπη η ανιδιοτελής.Ένας ματαιόδοξος ,ένας ιδιοτελής πως να είναι σε θέση να παραδεχθεί την αγνότητα του άλλου,ακόμη και του ίδιου του παιδιού του ?
Η ματαίωση,η απόρριψη,η αποτυχία,η απώλεια για τον εγωιστή είναι καταστάσεις ανυπόφορες,τσακίζουν τα νεύρα ,τον γελοιοποιούν,τον αρρωσταίνουν ,τον κακιώνουν.Δύσκολα θα δεχτεί πως οι στόχοι του της αλαζονείας είναι ανεπίτευκτοι.


Μέσα σε ιερά κείμενα και σε πνευματικά λογοτεχνικά ,κυρίως ρωσικά,βιβλία κυκλοφορεί η παρατήρηση πως η αμαρτία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς την αγιότητα.Ναι,για εκείνους που επιθυμούν την αγιότητα,που συναισθάνονται τον πόνο και την ασχήμια της αμαρτίας τους και τη μισούν.
<< Κανείς δεν αλλάζει αν δεν μισεί εκείνο που πρέπει να αλλάξει μέσα του >>  
 μου έλεγε ένας μυαλωμένος φίλος.
Να το μισεί !... Ούτε ψυχοθεραπεία ,ούτε πνευματικός,ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν μπορεί να σε βοηθήσει να γιατρευτείς αλλιώς.

Μάρω Βαμβουνάκη

(από το Χορό των Μεταμφιεσμένων )
Επιμέλεια κειμένου : Σοφία Θεοδοσιάδη.
........................................................................................................... 

Η παράδοσή μας σοφή...μας οδηγεί σε όμορφα ..δυνατά συμπεράσματα...μπορεί να μην είχε τον επιστημονικό τρόπο να καταγράψει ένα φαινόμενο..μα είχε τη γνώση να το δει...
Που οδηγεί η απώλεια της ταπεινότητας... 
Από την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Θράκη το παρακάτω σοφό τραγούδι....
η φίλη σας Σοφία....


                    'Τ'Αρμένου γιός πινέθηκε" Παρ.Θράκης 

..............................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου