13 Ιανουαρίου 2017

το ''μαγισσάκι'' της αλήθειας - της Σοφίας Θεοδοσιάδη


 Ήρθε μια νύχτα ''παγερή'' και στάθηκε στην καμινάδα του χωριού ένα μικρό πουλί..κι είχε δυο μάτια λαμπερά παράξενα..με βλέμμα σκεπτικό..παράξενο το ''βλέμμα'' για πουλί..για μια απλή μονάχα κουκουβάγια..Από παλιά ..και στα σημερινά..''σοφίας'' το ονόμασαν πουλί..κι έγινε έμβλημα μεγάλο..σε πάπυρους παλιούς και σε βιβλία και σελίδες και αναφορές..όταν τολμούσανε να περιγράψουν τη ''σοφία''..Κι ήρθε μες στο σκοτάδι και εκάθησε σιμά του και αθόρυβα..ένα μικρούλι ''μαγισσάκι''...του εσυστήθηκε με μιας..κι ''αλήθεια'' είπε πως το λένε...Του άρεσε πολύ το όνομα αυτό..και αποφάσισε εκείνο το ''σοφό'' μας το πουλί..φίλη του να το κάνει..Τα βρήκανε..ταιριάζανε πολύ τα ονόματα αυτά..και εξεκίνησαν ταξίδι για να κάνουν..

Πήρανε ένα συρματόσκοινο γερό..και κάθησαν επάνω..το πέταγμά τους να 'ναι σίγουρο και σταθερό..πάνω απ' τις στέγες του χωριού..Είχε ομίχλη τρομερή.. πυκνό σκοτάδι σκέπαζε τις τζαμαρίες των σπιτιών..Το αποφάσισαν τα δυο..''σοφία'' και ''αλήθεια'' για να γράψουνε.. αφού αφουγκραστούν..στο τζάμι του καθένα του σπιτιού..την δική του την αλήθεια..Μα η ''σοφία'' την προειδοποίησε εκείνη τη ''μικρή''..εκείνο εκεί το μαγισσάκι το γλυκό και το πικρό πολλές φορές..το μαγισσάκι της ''αλήθειας''..Πρόσεχε του είπε..πρόσεχε.. γιατί: Πολλές φορές..συχνά..η αφοπλιστική ειλικρίνεια σοκάρει τους ανθρώπους..Θες και δεν είναι έτοιμη την ωμή αλήθεια να αντικρύσουν..θες που δεν την προχώρησαν τη σκέψη τους και μείνανε εκεί πίσω..στης ''φτώχειας'' και της ''ένδειας'' του μυαλού εγκλωβισμένοι..θες που να υποκρίνονται πως τάχατες αντέχουν ? 

Θα σε πετροβολήσουνε πολλές φορές ..μικρό μου ''μαγισσάκι''..μα οι πέτρες τους θα πέσουν στο κενό..τη φτέρνα σου προσωρινά ίσως τα καταφέρουν να αγγίξουν..Είναι αυτός ο νόμος της βαρύτητας..που πάντα κάθετα τα ''λόγια'' τα πηγαίνει..κι εκεί στα ''ύψη'' για να φτάσουνε συχνά αδυνατούν.. κι έτσι αναπάντεχα επιστρέφουνε οι ''πέτρες''τους.. στα πόδια τους μπροστά... Είσαι ''ορίτζιναλ'' γλυκό μου μαγισσάκι.. Μείνε εκεί στο ύψος.. που σ' αρέσει και μπορείς..εκεί στο πιο ψηλό κλαρί που κάθισες μ' εκείνο το περίεργο πουλί..με τα παράξενα τα μάτια της ''σοφίας''..δε σου αξίζει κάτι απ' αυτό ακόμα άλλο πιο λίγο.. Όπως και να 'χει όμως αυτό..αυτό που είναι και για σένανε και πάντοτε μετράει..μες στους χρόνους που περνούν..απ' τη φτιαξιά ακόμη του μικρού αυτού του κόσμου.. είναι που τολμούνε κάποιοι άνθρωποι και με την ειλικρίνειά τους..απρόσμενα..αναπάντεχα..  έρχονται ξαφνικά..εκείνους που σε πολεμούν ''αλήθεια'' μου.. και τους αιφνιδιάζουν. Όχι πως το 'χανε σκοπό..ούτε και καν ήταν στα σχέδιά τους από εξαρχής μελετημένο..Είναι που.. αυτοί έτσι γεννήθηκαν..έτσι τους έμαθαν..να είναι  ο εαυτός τους..Ποτέ δεν αναγκάστηκαν..ποτέ τους δεν πιέστηκαν ..να ''στρουθοκαμηλίσουν'' ..

Το μαγαζάκι της ''αλήθειας'' τους δεν έκλεινε ποτέ..ήτανε μέρα - νύχτα ανοιχτό..και είχε πάντοτε αξιόλογη ''πραμάτεια''.Περαστικοί περνάγανε αμέτρητοι..μα λίγοι σταματούσαν..όχι πως δεν είχανε ''χρήματα'' ούτε και θα καθυστερούσαν..Μα ήτανε πολύ βαριά τα προϊόντα που πουλούσε αυτό το μαγαζί ..να τα σηκώσουν δεν το άντεχαν.. δεν είχανε τη δύναμη στο σώμα τους ..ούτε και στην ψυχή τους..μονάχοι λίγοι τα αντέχανε αυτά..ήταν πραμάτεια για τους λίγους....Μικρό μου μαγισσάκι ..πάντα είσαι ''κρυμμένο''εκεί σε μια γωνιά. .πάντα σαν βγαίνει ο ήλιος μόνο λάμπεις..μα πως αλλιώς..με τέτοιο όνομα βαρύ σαν ''Ιστορία'' ?
- Χαίρω πολύ σου λέω σήμερα..εμέ με λέν' ''σοφία''...
''Αλήθεια'' εσύ μου είπες πως σε λέν' ..μικρό μου ''μαγισσάκι''..!!!

Κείμενο - Σοφία Θεοδοσιάδη.
...............................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου