8 Ιανουαρίου 2017

εκείνοι οι άνθρωποι οι ''άτολμοι''..- της Σοφίας Θεοδοσιάδη.




Είναι εκεί..μονάχοι και ερημικοί..δειλοί..δισταχτικοί..ωσάν τους ''καμουφλαρισμένους χαμαιλέοντες''..εκείνοι οι άνθρωποι οι ''άτολμοι''..την ομορφιά δεν τόλμησαν να αγγίξουν..Μπορεί η ομίχλη των ματιών τους να 'τανε πυκνή..η ορατότητα ανεπαίσθητη στο όμορφο..έμεναν πάντα μπρος στο άγγιγμα της ομορφιάς ανήμποροι..''λωβοί''..Δεν τόλμαγαν..ο φόβος για το άγνωστο τους τρόμαζε..είχανε τόσο βολευτεί.. φορώντας το κατάσαρκα εκείνο το κοστούμι της συνήθειας..Επροσπαθούσαν χρόνια ολόκληρα και επερπατούσανε χιλιόμετρα πολλά σε διαδρομές..μα μόλις την αντίκρυζαν την ομορφιά..ένα χέρι μπροστά τους άπλωνε..κι εκείνοι φοβισμένοι ξαναγύρναγαν ..σέρνοντας πάλι αργά τα βήματα..στις σκονισμένες τους διαδρομές..ήταν οι κρυψώνες γνώριμες..και κρύβονταν εκεί..Ο φόβος απροσκάλεστος..μες στα συρτάρια του μυαλού τους..πάντα εκεί..''δράκος'' ..που καταπίνει τα όνειρα..

Μα έρχονταν βράδια δύσκολα..ένα σαράκι αργά και σταθερά τους εκατέτρωγε..To επιθυμητό..προσέκρουε και άνοιγε πληγή..στους τοίχους της ψυχής τους..και έμεναν ''δεμένοι'' ..κολλημένοι στα λασπόνερα..γιατί δεν τόλμησαν το χέρι να απλώσουν..Δήλωναν επαναστάτες και ελεύθεροι..δήλωναν ασυμβίβαστοι ..  ασυμβίβαστοι αρέσκονταν να λένε πως τους πρέπει.. δηλώνανε μονάχα στα χαρτιά..Μα εδώ ταιριάζουνε απόλυτα τα λόγια.. του εξαιρετικού μας ποιητή..του Κάλβου του Αντρέα. πως : 

<< Θέλει μεγάλη αρετή και τόλμην η ελευθερία..>>
Απλώθηκαν παντού..απ' την φτηνή πολιτική..μέχρι και την εφήμερη και ψεύτικη αγάπη..''Πουλάνε'' όσο - όσο όταν μπορούν..ψυχές.. που είναι παιδικές και ανυποψίαστες..ψυχές  που έμειναν παιδιά - ονειροπόλα.. για μιας ''δραχμής'' ξεπούλημα..''Ξεπερασμένοι''..ανήξεροι..η κοινωνία προ πολλού τους έχει αποβάλλει..  τρέχουνε γρηγορότερα απ' αυτούς..οι ώριμοι πολίτες.. Πως να κακίσεις τους ανθρώπους γύρω σου που ''έχασαν '' την όραση και είναι λιγοστή..χαμένοι μες στο πλήθος και στον όχλο τον πολύ..συνήθισαν μονάχα φευγαλέα αυτήν..την ομορφιά την αληθινή.. για να την διακρίνουν..

Σκύψε..άπλωσε χέρι κατανόησης ..συμπόνοιας..κι όχι λύπησης..που δεν κατάλαβαν μες στη ζωή..πως οι χαρές..η εκτίμηση..η ευτυχία  και οι αγάπες καταχτιώνται.Δώσε ''χαριστική'' βολή στα ''ανδρείκελα'' που τις αξίες  σου τις ''θάβουν''..Όλα καθώς περνούν τα χρόνια τα ισοπεδώνουνε..αυτό είναι το ''γήρας'' το εσωτερικό...μα η γνώση τους για τη ζωή.. πάντα θα κατοικεί εκεί..και θα τους τυραννά.. θα 'ρχεται αναπάντεχα η μιζέρια τους μπροστά τους...

Κι έτσι μικροί..θλιμμένοι..  .κουλουριασμένοι στο καβούκι τους..τις αλυσίδες τους να σπάσουν δεν τολμούν..γράφουν και σβήνουνε ατέλειωτες σελίδες για το επιθυμητό...που όμως χάνεται αυτό και καταπίνεται απ' της μιζέριας.. που τους δίνεται για αντάλλαγμα σαν σιγουριά..σαν ένα πιάτο μακαρόνια ζεσταμένα απ' την αρχή..και δύσκολα πολύ τα καταπίνουν... Πάντα θα μένει απωθημένο το ''επιθυμητό'' γιατί είναι αυτό από μοναχό..μια Ερινύα τυραννική..που εκπλήρωση γυρεύει...

Κείμενο - Σοφία Θεοδοσιάδη.
.............................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου