10 Ιανουαρίου 2017

το << φως... >> - της Σοφίας Θεοδοσιάδη.

Τα χειμωνιάτικα τα βράδια..εκείνα τα χουχουλιάρικα..όταν το κρύο μας καλεί για να συγκεντρωθούμε..ένα καλό βιβλίο είναι πάντα φίλος μας καλός..να ''κουβεντιάσουμε'' μπορούμε νοερά..Μιλώ για συζητήσεις ''ουσιαστικές'' ημών και των ηρώων..για κατανόηση βαθιά..για εξαγνισμό και ολοκλήρωση ηρώων και χαραχτήρων .. Και ναι..εκεί ανάμεσα στη λάμπα και τη ζεστασιά..έρχονται οι ήρωες..περνούν από μπροστά μας..και τη συνείδηση.. την έκφραση των συναισθημάτων μας..ζητούν να καρπωθούν..Είναι η ανάγκη της ψυχής του καθενός αλλιώτικη..σε κάθε ανάγνωσμα άλλα και διαφορετικά..προσωπικά ο καθένας μας γυρεύει για να ''πάρει''..Μα είναι κάποια αναγνώσματα..που κατά κοινή ομολογία και πολυπληθώς..που πήρανε δικαίωση..μέσα απ' τις πολύτιμες σελίδες τους..και τον βαθύ..πλούσιο σε χαραχτήρες και συναισθήματα..ολοκληρωμένων και εξαγνισμένων μέσα από τα λάθη τους..ιδανικών σχεδόν ηρώων..

Ένα τέτοιο βιβλίο και ανάγνωσμα..κατά την ταπεινή μου άποψη..είναι το << το φως ανάμεσα στους Ωκεανούς>> της Μ.Λ Στέντμαν..μιας  Αυστραλέζας  συγγραφέως που ζει στο Λονδίνο.. και που κυριολεκτικά το ''ρούφηξα'' σαν μια ζεστή να μοιάζει κούπα σοκολάτας.. μέσα σε λίγα βράδια .. Ανάγνωσμα εξαιρετικό.. ξεχωριστό..κι όχι για τα σωρό βραβεία του..και την ξεχωριστή του  θέση..επάνω στις προθήκες τις παγκόσμιες των βιβλιοπωλείων..Είναι που σας το συνιστώ ανεπιφύλαχτα..σαν δώρο από μένα προς εσάς..για να επαναφέρετε ..να ξανανιώσετε βαθιά και από την αρχή..εκείνα εκεί τα συναισθήματα..να νιώσετε συγκίνηση..όσοι ακόμα αντέχετε να συγκινείστε..να ξαναβάλετε και πάλι την καρδιά σε εγρήγορση..να την ξαναφορτίσετε..να δείτε πάλι με άλλη οπτική..θέματα τόσο πια γνωστά..εκείνα της μητρότητας της αληθινής..την υψηλή αξιοπρέπεια αντρών και γυναικών..μπροστά στο λάθος..στη συγγνώμη...Εδώ σε τούτες τις σελίδες του αναγνώσματος..θα συγκρουστούν..η λογική με την καρδιά..και μέσα από τη σύγκρουση αυτή..θα 'ρθει ο εξαγνισμός.. η ολοκλήρωση..και η δικαίωση των ηρώων..




Κάποτε οι άνθρωποι ..παλιά..σαν έρχονταν εκπτώσεις..ξεχύνονταν στα μαγαζιά..είχανε βάλει στόχους από πριν..ένα παλτό ίσως καμηλό ονειρεύονταν που ήταν ακριβό..και ψάχνανε μια ευκαιρία καλή ,για να το αγοράσουν..ξεχνώντας να επενδύσουνε σε κάτι άλλο πιο ''φτηνό''.Σήμερα που τα ''πορτοφόλια'' στένεψαν πολύ και τα χρήματα είναι λιγοστά στους περισσότερους..θαρρώ μια ενδοσκόπηση..διόλου δε θα μας βλάψει..Δε λέω..χρήσιμο είναι και το παλτό να μην κρυώνουμε.. μα ας είναι κι άλλο ύφασμα..δε χάλασε ο κόσμος..Ας βρούμε ένα ''παλτό'' ακόμα πιο ζεστό..που την ψυχή μας θα ζεστάνει..Γι αυτό..μια βόλτα αξίζει χαλαρή στα μαγαζιά..ένας καφές μέσα στης πόλης τα στενά..μια ματιά στα μαγαζιά που λεν' πως έχουνε εκπτώσεις..και μια ματιά ..ένα βλέμμα αληθινό στο βιβλιοπωλείο σας..που ''έκπτωση'' μες στον πολιτισμό..ένα καλό βιλίο του .. ποτέ στο νου και στην καρδιά..ποτέ του δε μας κάνει..Είναι στα σίγουρα μια επένδυση ''προσοδοφόρα'' μεν πολύ και διαχρονική συνάμα...

η φίλη σας - Σοφία Θεοδοσιάδη.
.............................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου