11 Ιουλίου 2017

βγήκαν στη ''γύρα'' οι ελαφρείς..- Σοφίας Θεοδοσιάδη.

 Aναρωτιέμαι πια τα πρωινά..μέσα στην ησυχία μου του χρόνου..αν χτίζοντας καριέρα ολάκερη με στήριγμα αξίες και κολώνες με αρχές..αν κυνηγώντας το ιδανικό και άπιαστο..έπρεπε να εκτρέφουμε ''λιοντάρια'' για παιδιά..λιοντάρια για να αντέχουνε τα αρπαχτικά ..και τίγρεις για να δείχνουνε τα δόντια τους στους ελαφρείς..που σαν κανίβαλλοι από καιρό εκατακλύσανε το δάσος..

Χάλασε ο ιστός της κοινωνίας μας καιρό..δεν ξέρω καν αν πρόλαβε ποτέ του να φτιαχτεί...ένας μικρός αράχνης μοναχά ιστός..γύρω απ' τον περίγυρο..εκεί του καθενός μας...Δεν το αντέχουνε οι άνθρωποι ανένταχτοι να μένουν...μπαίνουνε σε κοπάδια ''λιονταριών'' και καταντούν φελλοί σε γυάλες που γυαλίζουν..τσανακογλύφτες άμοιροι..για μιας στιγμής φλασάκι...

Bγήκαν στη ''γύρα'' οι ελαφρείς..δεν είναι δα και εφεύρημα ετούτο
εδώ νεόφερτο..κάπου ανάμεσα στις ''τρίχες'' και στη μυρωδιά τους  του καφέ..θα σώσουν την Ελλάδα..και πως να το προσπεράσεις τώρα εσύ αυτό.. Κουτσοί ..στραβοί στον Άη - Παντελεήμονα έλεγε η γιαγιά μου..Οι κουτσομπόλες οι φτηνές της γειτονιάς..με μάσκα φορεμένη  της καλής..της ηρωίδας του αναρχικού του καναπέ και του φαγιού.. στήνουνε σκηνικά καρναβαλιού καθημερνά..σωτήρες χρίζονται  κι επαναστάτες της οκάς και της μίας δεκάρας.

Βγήκαν για ''ψάρεμα'' στη γειτονιά..οι ''σουπιές'' με το θολό μελάνι τους..για να παραπλανήσουνε..τα σκουριασμένα τα σκαριά..που εβουλιάξαν στις ακτές..που δεν τολμήσανε πανιά να ανοίξουν για τα πέλαγα ..που δεν ανέβηκαν σε σκούνα..κατάλευκα  που να έχει τα πανιά...Ω..τι ''μικρός'' που γίνηκε και χαμηλός..ετούτος ο μικρός ο μέγας κόσμος μας..που 'λεγε κι ο Ελύτης...καθώς επίστευε σ' αυτόν και στη μεγαλοσύνη του..μα όχι στη μικρότητα και τα ευτελή του κίνητρα και τις ραδιουργίες του και τις μικρότητές του..

Σοφία Θεοδοσιάδη.
..............................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου