24 Ιουλίου 2017

'' παπαγαλίζοντας''.... - της Σοφίας Θεοδοσιάδη



Aρέσουνε οι φράσεις οι ''κλισέ''..που ανέξοδα.. απερίσκεπτα παπαγαλίζοντας.. γίνονται σημαία απραγμάτευτη στα χείλη των πολλών..αρέσουν στους ανθρώπους οι υπερβολές..κι αμάσητες συχνά τις καταπίνουν..Όχι την τρέλλα του ο καθείς την ακουμπάει και τη διαχειρίζεται ανάλογα με τις δυνάμεις του..και πως στην ιδιοσυγκρασία του ταιριάζει..Άλλος την κρεμάει στο λαιμό..κι έρχεται ένα απόβραδο που θηλιά την καταντάει..άλλος την κρεμάει στον ώμο του και στράτες παίρνει και τα μονοπάτια της ζωής..που σε μουράγια του ονείρου του οδηγούν..άλλος δεν την αντέχει αυτήν την τρέλλα του και εκτός ορίων βρίσκεται..και στην καταστροφή άμποτε οδηγείτε..

Μα είναι σοφία και σπουδή ζωής..την τρέλλα του ο καθείς να τη φοράει μοναχά γι αυτόν..όταν στις ''γιορτινές'' μα  και στις ''σχόλες'' μες στο χρόνο του..έχει την ''πολυτέλεια'' με τον εαυτό του να ασχολείται..Είναι σοφία και απόσταγμα ζωής..να βγάζεις το καπέλο σου σαν χρειαστεί..το βήμα αυτό το  σπουδαίο και το αποφαστικό να το τολμάς να κάνεις..το ένα βήμα πίσω απ' τη σκια..αγαπημένων σου ανθρώπων..να δίνεις τόπο και σκηνή στα θέλω των δικών σου και των γύρω σου..γιατί αυτό το βήμα μοιάζει στη στιγμή... πυρηνικής ενέργειας συμπυκνωμένη δύναμη..που γίνεται υποδύναμη στην εκκίνηση των άλλων.. 

Θαρρώ το άκρως εγωιστικό..καθημερινά την τρέλλα σου να την φοράς καπέλλο..Σαν είσαι ξεκομμένος από τη ζωή και ζεις μονάχα για τα θέλω σου..μην το ελπίζεις να γενείς κομμάτι αυτού του παζλ..της πολύχρωμης τούτης ζωγραφιάς που λέγεται ζωή..και την ορχήστρα της που έχει χίλια όργανα και χίλιες υποκρούσεις καταστρέφεις..

Στη γη καθείς μας ήρθε ολοκλήρωση  προσωπική του να γευτεί..καθώς μέσ' απ'  το μοίρασμα..και την ανύψωση του σκοτεινού του μέρους της ψυχής..την καταπάτηση συχνά των θέλω του των εγωιστικών..ωσάν ''αντάλλαγμα'' ακριβό στην ευτυχία και των γύρω του ανθρώπων να προσφέρει..αντλώντας γενναιόδωρα μέσα απ' αυτήν και την προσωπική του ευτυχία..Γιατί δεν προχωράει ο κόσμος μάτια μου με τα ''στενά''..κι εκείνα της ''ψευτομαγκιάς''.. τα ασυλλόγιστα..απερίσκεπτα..στις ''αγορές'' του εντυπωσιασμού της άοσμης της σκέψης τους..τα ανεφάρμοστα από τον ξεστομίσαντα..τα τετριμμένα του συχνά.. του εντυπωσιασμού κλισέ.....

Δοκίμιον - Σοφίας Θεοδοσιάδη
..............................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου