2 Νοεμβρίου 2017

Μοντεσσόρι Μαρία - ''μεγάλες γυναίκες''..


Μια παλιά λατινική παροιμία λέει πως ο δάσκαλος δέ γίνεται, αλλά γεννιέται. 
Η Μαρία Μοντεσσόρι,απόγονος η ίδια των Λατίνων, επιβεβαιώνει στο ακέραιο την παροιμία των προγόνων της.
Από μικρή επιθυμούσε να γίνει δασκάλα.
Ωστόσο, σα μεγάλωσε, οι σπουδές της φάνηκαν να παίρνουν άλλο δρόμο. 
Δασκάλες υπήρχαν πολλές στην Ιταλία, 
η κάθε μιά μπορούσενα γίνει δασκάλα. 
Αλλά τη Μαρία Μοντεσσόρι την τραβούσαν οι απάτητες κορυφές. Ηθελε να γίνει κάτι που νάναι η πρώτη.

Ετσι, πρώτη αυτή απ΄όλες τις Ιταλίδες, έσπρωξε την πόρτα της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Η Μαρία Μοντεσσόρι έγινε η πρώτη γιατρός της χώρας της.
Απο κεί και ύστερα αρχίζει ν΄ανεβαίνει όλο και ψηλότερα. Σύντομα γίνεται βοηθός καθηγητή της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Αργότερα αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Ορθοφρενικής Σχολής της Ρώμης. Απο το 1900 -1907 διδάσκει παιδαγωγική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο.


Εκείνη την εποχή αρχίζει να αναφαίνεται η παιδαγωγική της ιδιοφυία. Αρχίζει να αφοσιώνεται στην αγωγή των προβληματικών παιδιών.Στη διδασκαλία των ελαττωματικών παιδιών έχει υπ΄όψη της τις μεθόδους του Γάλλου Σεγκέν, αλλά προσθέτει και τη δική της πείρα και ευφυία. Τα αποτελέσματα που πετυχαίνει είναι εκπληκτικά. Αυτά τα παιδιά καταφέρνουν να περνούν τις εξετάσεις όπως και τα ομαλά!Νιώθει ευτυχισμένη δίνοντας τη χαρά στους γονείς που είχαν την ατυχία να φέρουν στον κόσμο αυτά τα πλάσματα.Τότε, στο φωτεινό της πνεύμα γεννιέται μια ιδέα: Αφού με παιδαγωγικά μέσα μπορούν τα καθυστερημένα παιδιά να φτάσουν τα ομαλά, γιατί τάχα με την ίδια μέθοδο δε θα μπορούσαν τα ομαλά να τραβήξουν πολύ πιο μπροστά; 

Πριν ξεκινήσει το έργο της, βάλθηκε να μελετήσει το εκπαιδευτικό σύστημα της Ευρώπης. Με έκπληξη όμως βρήκε παντού τα παιδιά καθηλωμένα στις τάξεις, ακίνητα και μαρμαρωμένα...
Απόρριψε, αυτή τη μέθοδο αγωγής και αποφάσισε να εφαρμόσει ακριβώς το αντίθετο. Στο σύστημά της η ελευθερία των κινήσεων αποτελεί τον κανόνα, αρκεί αυτή η ελευθερία να μην παραβιάζει τα όρια της καλής συμπεριφοράς.

Το Μοντεσσοριανό σύστημα βλέπει το παιδί μέσα στο φυσικό και κοινωνικό του περίγυρο, και έχει σαν σκοπό την επιστημονική προετοιμασία αυτού του περιβάλλοντος, έτσι που να δώσει στο νέο άνθρωπο τη δυνατότητα να αναπτύξει και εξελίξει ομαλά όλες του τις ιδιότητες και ικανότητες.
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του παραπάνω σκοπού, είναι η "εξ απαλών ονύχων" δημιουργία ανεξάρτητου ατόμου.

Σπουδαία αρχή του Μοντεσσοριανού συστήματος είναι η συγκέντρωση του παιδιού. Στη συγκέντρωση αποσκοπεί και το "μάθημα της σιωπής" που καθιέρωσε η Μοντεσσόρι. Η επίδρασή του ενέπνευσε στις δημόσιες εκδηλώσεις το "λεπτό σιγής", που το χρησιμοποιούν επίσης για τη θρησκευτική αγωγή.
'Εγραψε πολλά βιβλία και το 1909 δημοσίευσε το σύγγραμά της "Μέθοδος Επιστημονικής Παιδαγωγικής" και το 1912 το έργο "Αυτοαγωγή στα Δημοτικά Σχολεία"
Πέθανε το 1952 σε ηλικία 82 χρονών. 
..............................................................................................................

Παρεξηγήθηκε..αμφισβητήθηκε συχνά η μέθοδος..η θεωρία και η θεώρηση της διδασκαλίας της μεθόδου Μοντεσσόρι..Δεν κατανοήθηκε ίσως στο πέρασμα τον χρόνων..πως ελευθερία στην εκπαίδευση..δε σημαίνει αναρχία..Το σύστημα στα σχολεία Μοντεσσόρι δεν είναι δασκαλοκεντρικό..μα παιδοκεντρικό.. σέβεται την προσωπικότητα του μαθητή..του κάθε ανθρώπου..τη δυνατότητα  της νοήσεώς του..του δίνει τον απαιτούμενο χρόνο κατανόησης των θεμάτων..

Συχνά..έρχεται σε κόντρα με τις αντιλήψεις του κατεστημένου τρόπου διδασκαλίας..λόγω ακόμα και της ευκολίας των ίδιων των δασκάλων..της αποφυγής να προσπαθήσουν περισσότερο..να σκύψουν ατομικά σε κάθε παιδί..
( βολεύει ο τυφλοσούρτης..το πρόγραμμα του Υπουργείου) έπειτα είναι και η βαθμολογία..οι Πανελλήνιες..το εξοντωτικό σύστημα των εξετάσεων..Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε άραγε γονείς και δάσκαλοι τα τραύματα των παιδικών ψυχών? 
Στη χώρα μας λειτουργούν αρκετά σχολεία με το σύστημα Μοντεσσόρι..από την προσχολική ήδη ηλικία..

Η Μαρία Μοντεσσόρι έθεσε τις βάσεις για μία νέα αγωγή.. υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ελευθερία στην έκφραση !!!

 Η Maria Montessori είναι η γυναίκα που δίδαξε στα παιδιά την αγάπη για τη μάθηση και στους μεγάλους την αγάπη για το κάθε παιδί.


Σοφία Θεοδοσιάδη - εκπαιδευτικός
..............................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου