25 Δεκεμβρίου 2015

Ανήμερα τα Χριστούγεννα το μεσημέρι, η σπάνια «παγωμένη» πανσέληνος...

Αυτά τα Χριστούγεννα, και ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια, θα δούμε επιτέλους άσπρη μέρα. Όχι εξαιτίας του χιονιού αλλά της πανσελήνου, που θα λάμψει ανήμερα των Χριστουγέννων και μάλιστα μεσημεριάτικα, στις 13:11.

Θα είναι η τελευταία πανσέληνος του χρόνου και ταυτόχρονα η πρώτη πανσέληνος του 21ου αιώνα που θα συμπέσει με τη μέρα των Χριστουγέννων. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1977 ενώ η επόμενη θα παρατηρηθεί ξανά σε 19 χρόνια, δηλαδή το 2034. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για σπάνιο φαινόμενο.

Γεγονός είναι ότι η πανσέληνος που «πέφτει» ανήμερα τα Χριστούγεννα, σηματοδοτεί το τέλος μίας χρονιάς με εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα, όπως η ολική έκλειψη ηλίου που έγινε τον περασμένο Μάρτιο και πιο πρόσφατα, στις 28 Σεπτεμβρίου, το περίφημο «ματωμένο» φεγγάρι.

Πρακτικά η «παγωμένη» πανσέληνος που θα εμφανιστεί στον μεσημεριανό ουρανό της Ευρώπης ανήμερα τα Χριστούγεννα, δεν σημαίνει πρακτικά τίποτα, παρά μόνο για τον Αη Βασίλη.

Κατά την δυτικοευρωπαϊκή παράδοση, εκείνη τη μέρα ο Άγιος βρίσκεται καθοδόν για να μοιράσει τα δώρα και η πανσέληνος θα διευκολύνει το έργο του, φωτίζοντάς του το δρόμο.

Ετσι, θα ξεκουραστεί και ο τάρανδος, Ρούντολφ, που κάνει αυτή τη δουλειά καθοδηγώντας το βαρύ έλκηθρο με τη μύτη του που φωτίζει στο σκοτεινό ουρανό.

ΠΗΓΗ: ENTER TV.gr..
................................................................................................................................................................
Ας στρέψουμε το βλέμμα στον ουρανό....
Πάντα το φεγγάρι μας ταξίδευε στα όνειρά μας....
Ημέρα αγάπης και ευσπλαχνίας η σημερινή....
Ας αφεθούμε για λίγο στο όνειρο !!!
Όπως τότε που είμασταν παιδιά...και τραγουδάγαμε το φεγγαράκι......
ΧΡΟΝΙΑ ΜΑς   ΠΟΛΛΑ !!!
Η φίλη σας Σοφία !!!
...................................................................................................................................................................