Είναι πολύ παρήγορο, που κάθε φορά οι άνθρωποι σκύβουν πάνω στα προβλήματα που εντοπίζουν...για τις κοινωνικές ομάδες των ανθρώπων, είτε αυτές είναι ευάλωτες, είτε και όχι ακόμα...
Μας χαροποιεί το γεγονός που θεσπίζονται νόμοι...και προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν την αδικία, από όπου κι αν προέρχεται αυτή....
Γιατί από παλιά ο κόσμος τούτος προσπαθούσε να βάλει τάξη στη σκέψη του και στη συμπεριφορά του...όχι μόνο απέναντι στους ξένους, αλλά ακόμη και σ' αυτά ,τα ίδια τα παιδιά του....
Πολλές φορές τα εκατάφερνε, άλλες πάλι από άγνοια ίσως, χρησιμοποιούσε ακραίες συμπεριφορές...
Η άγνοια είναι η μητέρα που γεννά την πλειάδα των αρνητικών συμπεριφορών και όχι από μόνη της αυτή βεβαίως...
Είναι κάποιες φορές, που από τύχη γεννάς ένα παιδί, χωρίς να είναι συνειδητή επιλογή σου, κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.
Αν ο ίδιος δεν έχεις λύσει τις δικές σου ανασφάλειες, αν ο ίδιος δεν κατάφερες να γεμίσεις την ψυχή σου,από συναισθήματα προσφοράς , προς τον άλλο άνθρωπο, θα αποτύχεις παταγωδώς και σαν γονέας.
Γιατί ένας άλλος άνθρωπος είναι και το παιδί σου.Ένας άνθρωπος που ήρθε στον κόσμο , με την δική σου συμβολή βεβαίως, μα δεν είναι χτήμα σου.
Να το τραγικό λάθος των γονιών...Χτήμα τους θαρρούν πως είναι τα παιδιά...και σαν τέτοια τους συμπεριφέρονται.
Θέμα Παιδείας πάντα είναι και η συμπεριφορά μας, γνώσεων ...και ενημέρωσης...
Και πως αφήνεις ανενημέρωτους, παιδιά να φέρνουν εις τον κόσμο...άνθρώποι...που τον εαυτό τους ούτε καν ανακαλύψαν...και υποανάπτυκτους εσύ τους θεωρείς...ίσως γιατί εσένα έτσι εκεί να τους κρατάς...και έτσι σε συμφέρει...για το δικό σου πάντα όφελος...μες στο σκοτάδι να τους έχεις...
Χιλιάδες νόμοι κι αν θα θεσπιστούν, χιλιάδες άρθρα κι αν γραφτούν, χρήσιμα είναι όλα αυτά , δε λέω...ίσως για την τιμωρία και μόνο των παρανομούντων...ίσως και για τον φόβο , που κάνει τους ανθρώπους και να συγκρατούνται...
Μα τα παιδιά δεν γαλουχούνται από φόβο...
Μα τα παιδιά δεν ανθίζουν μόνο από το φόβο της τιμωρίας...
Αγάπη αληθινή είναι το μυστικό, αγάπη που να δίνει φτερά για να πετάξουν...και φροντίδα να εξασφαλίζεται μια καθημερινότητα, απλή μα γεμάτη ασφάλεια για την ανάπτυξή τους...
Τα δικαιώματα των παιδιών πολλάκις δεν μπορούν καν να διαβαστούν σε κάποιες χώρες μακρινές, από τον αναλφαβητισμό που τις μαστίζει...
Μα κι αν ακόμα διαβαζόταν, είναι σε θέση τα παιδιά σε δικαστήρια να τρέχουν?
Και ποιούς θα τρέξουν στα δικαστήρια, αυτούς τους ίδιους τους γονείς ?
Σωστός ο νομοθέτης που προβλέπει και νομοθετεί για τους ασυνείδητους...και τους παραβατικούς...μα ας αναλογιστούμε...σε καινούρια βάση το σκεπτικό μας να ακούμπήσουμε...γονείς αν θέλουμε να λογιζόμαστε και να είμαστε και άνθρωποι επίσης.......
Σαν καταστρέψεις τα παιδιά...σαν τα δικαιώματά τους τα καταστρατηγήσεις...
για ένα νάσαι βέβαιος...πως σε όποια τάξη κι αν ανήκεις...όσο κι αν τα εκμεταλλευτείς...αργά ή γρήγορα η μπόρα αυτή της αδικίας, επάνω σου και θα ξεσπάσει...
Πουθενά δε θα νιώθεις ασφαλής...με όσες παροχές κι αν στον εαυτό σου ετοιμάζεις...
Μάθε να δίνεις στα παιδιά...τη συμπεριφορά σου να ελέγχεις...γιατί τα '''χτήματα''' και τα λιβάδια και τα οικοδομήματα ...μπορεί να είναι άψυχα και να μην μιλούν...μα αυτά τα ίδια τα παιδιά χτήματα δεν είναι....
Έτσι μαρέσει να γιορτάζω εγώ καθημερινά...τα δικαιώματα των παιδιών...στον εαυτό μου να θυμίζω...
Μακριά τις περισσότερες φορές, από άψυχους νόμους και χιλιάδες άρθρα...μες στα νερά της σκέψης μου να νουθετώ....
Η τέχνη του ζειν της καθημερινότητας και της καλυτέρευσης της συμπεριφοράς μας...είναι αυτή που θα δώσει δικαιώματα στις τρυφερές ψυχές , που είναι πάντα τα παιδιά, κι έτσι θα βρουν το χώρο , εκεί να αναπτυχθούν.....
Κείμενο - Σοφία Θεοδοσιάδη.- Εκπαιδευτικός.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού
(20 Νοεμβρίου 1989)
Οποιοσδήποτε
κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και
προστασία. Μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989, όταν η Γενική Συνέλευση των
Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη
Σύμβαση για τα Δικαιώματα Του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.
Σύμβαση για τα Δικαιώματα Του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.
Μάθε τη Σύμβαση με απλά λόγια.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Έκδοση φιλική προς τα παιδιά
Αυτά είναι τα δικαιώματά σου!Αν δεν τα γνωρίζεις, δεν θα ξέρεις ότι παραβιάζονται, γι' αυτό άρχισε να ερευνάς!
ΑΡΘΡΟ 1
Καθένας κάτω των 18 έχει αυτά τα δικαιώματα.
ΑΡΘΡΟ 2
Όλα τα παιδιά έχουν αυτά τα δικαιώματα, ανεξάρτητα από το ποιά είναι, που ζουν, τι κάνουν οι γονείς τους, τι γλώσσα μιλάνε, ποιά είναι η θρησκεία τους, αν είναι αγόρια ή κορίτσια, ποιές είναι οι παραδόσεις τους, αν έχουν κάποια αναπηρία, αν είναι πλούσια ή φτωχά. Κανένα παιδί δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται άδικα για κανένα λόγο.
ΑΡΘΡΟ 3
Όλοι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν αυτό που είναι καλύτερο για σένα. Όταν οι μεγάλοι παίρνουν αποφάσεις, πρέπει να σκέφτονται τι συνέπειες θα έχουν αυτές τους οι αποφάσεις για τα παιδιά.
ΑΡΘΡΟ 4
Το κράτος έχει ευθύνη να εξασφαλίσει πως τα δικαιώματά σου προστατεύονται. Πρέπει να βοηθήσει την οικογένειά σου να προστατεύει τα δικαιώματά σου και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου θα μπορείς να μεγαλώσεις και να αναπτυχθείς πλήρως.
ΑΡΘΡΟ 5
Η οικογένειά σου έχει την ευθύνη να σε βοηθήσει να μάθεις να ασκείς τα δικαιώματά σου και να εξασφαλίσει πως τα δικαιώματά σου προστατεύονται.
ΑΡΘΡΟ 6
Έχεις δικαίωμα στη ζωή.
ΑΡΘΡΟ 7
Έχεις δικαίωμα να έχεις ένα όνομα και αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται επίσημα από το κράτος. Έχεις δικαίωμα σε μια εθνικότητα (να ανήκεις σε μια χώρα).
ΑΡΘΡΟ 8
Έχεις δικαίωμα σε μια ταυτότητα - ένα επίσημο αρχείο του ποιός/α είσαι. Κανείς δεν πρέπει να στο στερήσει αυτό.
ΑΡΘΡΟ 9
Έχεις το δικαίωμα να μένεις με τους γονείς (ή γονέα) σου, εκτός και αν αυτό είναι κακό για σένα. Έχεις το δικαίωμα να ζεις με μια οικογένεια που νοιάζεται για σένα.
ΑΡΘΡΟ 10
Αν ζεις σε διαφορετική χώρα από αυτή που μένουν οι γονείς σου, έχεις το δικαίωμα να είστε μαζί στο ίδιο μέρος.
ΑΡΘΡΟ 11
Έχεις το δικαίωμα να προστατεύεσαι από απαγωγή.
ΑΡΘΡΟ 12
Έχεις το δικαίωμα να πεις τη γνώμη σου και οι μεγάλοι να την ακούν και να την παίρνουν σοβαρά.
ΑΡΘΡΟ 13
Έχεις το δικαίωμα να ανακαλύπτεις πράγματα και να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου με άλλους, μιλώντας, ζωγραφίζοντας, γράφοντας ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός και αν αυτός βλάπτει ή προσβάλλει άλλους ανθρώπους.
ΑΡΘΡΟ 14
Έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις τη δική σου θρησκεία και τα πιστεύω. Οι γονείς σου θα πρέπει να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις τι είναι σωστό και τι λάθος και ποιό είναι το καλύτερο για σένα.
ΑΡΘΡΟ 15
Έχεις το δικαίωμα να διαλέξεις τους φίλους σου και να συμμετέχεις ή να φτιάξεις ομάδες, φτάνει αυτό να μην βλάπτει άλλους.
ΑΡΘΡΟ 16
Έχεις δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική σου ζωή.
ΑΡΘΡΟ 17
Έχεις το δικαίωμα να λαμβάνεις πληροφορίες που είναι σημαντικές για την ευημερία σου, από το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, βιβλία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες πηγές. Οι ενήλικες πρέπει να βεβαιωθούν πως οι πληροφορίες που λαμβάνεις δεν είναι βλαβερές και να σε βοηθήσουν να βρεις και να καταλάβεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.
ΑΡΘΡΟ 18
Έχεις το δικαίωμα να μεγαλώσεις με τους γονείς (ή γονέα) σου αν αυτό είναι δυνατό.
ΑΡΘΡΟ 19
Έχεις το δικαίωμα να προστατεύεσαι από το να πάθεις κακό ή να σε κακομεταχειριστούν, στο σώμα ή το μυαλό.
ΑΡΘΡΟ 20
Έχεις το δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και βοήθεια αν δεν μπορείς να ζήσεις με τους γονείς σου.
ΑΡΘΡΟ 21
Έχεις δικαίωμα σε φροντίδα και προστασία αν σε υιοθετήσουν ή σε αναλάβει ανάδοχη οικογένεια.
ΑΡΘΡΟ 22
Έχεις δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και βοήθεια αν είναι πρόσφυγας (εάν εξαναγκάστηκες να φύγεις από το σπίτι σου και ζεις σε άλλη χώρα), όπως και σε όλα τα άλλα δικαιώματα αυτής της Σύμβασης.
ΑΡΘΡΟ 23
Έχεις δικαίωμα σε ειδική εκπαίδευση και φροντίδα αν έχεις κάποια αναπηρία, καθώς και σε όλα τα άλλα δικαιώματα αυτής της Σύμβασης, ώστε να μπορείς να ζήσεις μια ολοκληρωμένη ζωή.
ΑΡΘΡΟ 24
Έχεις δικαίωμα στην καλύτερη δυνατή φροντίδα για την υγεία σου, καθαρό νερό να πιείς, θρεπτικό φαγητό, ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον και τις πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να μείνεις υγιής.
ΑΡΘΡΟ 25
Αν ζεις κάτω από τη φροντίδα άλλων ή σε άλλες καταστάσεις μακριά από το σπίτι σου, έχεις δικαίωμα να εξετάζονται τακτικά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζεις για να φανερωθεί αν είναι οι πιο κατάλληλες.
ΑΡΘΡΟ 26
Έχεις δικαίωμα για βοήθεια από το κράτος αν είσαι φτωχός ή βρίσκεσαι σε ανάγκη.
ΑΡΘΡΟ 27
Έχεις δικαίωμα σε φαγητό, ρούχα, ένα ασφαλές μέρος να ζήσεις και να ικανοποιούνται οι βασικές σου ανάγκες. Δεν πρέπει να μειονεκτείς με τρόπο που να μην μπορείς να κάνεις πολλά από τα πράγματα που κάνουν τα άλλα τα παιδιά.
ΑΡΘΡΟ 28
Έχεις δικαίωμα σε εκπαίδευση καλής ποιότητας. Πρέπει να ενθαρρύνεσαι να πας στο σχολείο μέχρι την υψηλότερη τάξη που μπορείς.
ΑΡΘΡΟ 29
Η εκπαίδευσή σου πρέπει να σε βοηθάει να χρησιμοποιείς και να αναπτύξεις το ταλέντο και τις ικανότητές σου. Πρέπει επίσης να σε βοηθάει να μάθεις να ζεις με ειρήνη, να προστατεύεις το περιβάλλον και να σέβεσαι τους άλλους ανθρώπους.
ΑΡΘΡΟ 30
Έχεις το δικαίωμα να εξασκείς τις παραδόσεις σου, τη γλώσσα και τη θρησκεία σου - ή όποια άλλη επιλέξεις. Μειονότητες και ιθαγενείς ομάδες χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία αυτού του δικαιώματος.
ΑΡΘΡΟ 31
Έχεις δικαίωμα στο παιχνίδι και την ξεκούραση.
ΑΡΘΡΟ 32
Έχεις δικαίωμα προστασίας από εργασία που σε βλάπτει και που είναι επιβλαβής για την υγεία και την εκπαίδευσή σου. Εάν εργάζεσαι, έχεις το δικαίωμα να είσαι ασφαλής και να πληρώνεσαι ικανοποιητικά.
ΑΡΘΡΟ 33
Έχεις δικαίωμα προστασίας από επιβλαβή ναρκωτικά και από το εμπόριο ναρκωτικών.
ΑΡΘΡΟ 34
Έχεις δικαίωμα σε μια ζωή ελεύθερη από σεξουαλική κακοποίηση.
ΑΡΘΡΟ 35
Κανείς δεν επιτρέπεται να σε απαγάγει ή να σε πουλήσει.
ΑΡΘΡΟ 36
Έχεις δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφή εκμετάλλευσης.
ΑΡΘΡΟ 37
Κανείς δεν επιτρέπεται να σε τιμωρήσει με σκληρό ή επιβλαβή τρόπο.
ΑΡΘΡΟ 38
Έχεις δικαίωμα σε προστασία και ελευθερία από τον πόλεμο. Παιδιά κάτω των 15 ετών δεν μπορούν να αναγκαστούν να πάνε στο στρατό ή να συμμετέχουν σε πολέμους.
ΑΡΘΡΟ 39
Έχεις δικαίωμα σε βοήθεια αν πληγωθείς, αν παραμεληθείς ή αν σε κακομεταχειρισθούν.
ΑΡΘΡΟ 40
Έχεις δικαίωμα σε νομική υποστήριξη και δίκαια αντιμετώπιση από το δικαστικό σύστημα που σέβεται τα δικαιώματά σου.
ΑΡΘΡΟ 41
Εάν οι νόμοι της χώρας παρέχουν καλύτερη προστασία στα δικαιώματά σου από ότι τα άρθρα αυτής της Σύμβασης, τότε αυτοί οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται.
ΑΡΘΡΟ 42
Έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου! Οι ενήλικες πρέπει να ξέρουν γι' αυτά τα δικαιώματα και να βοηθήσουν και σένα να τα μάθεις επίσης.
ΑΡΘΡΑ 43 έως 54
Αυτά τα άρθρα εξηγούν πως τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί όπως η UNICEF θα εργασθούν για να εξασφαλίσουν θα προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών.
ΠΗΓΗ: UNICEF
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου