30 Μαρτίου 2023

''Aυτοπροσώπως - Περί υποκρισίας το ανάγνωσμα'' - Δοκίμιον

 



 

''Περί υποκρισίας το ανάγνωσμα''...

 " Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές''..

Και τώρα εγώ σε ποιόν ν' αποταθώ τούτες τις γκρίζες μέρες..που αρνούμαι εις την υποκρισίαν να υποκλιθώ..και τα ανόητα τα ψεύτικα χαμόγελα να εισπράξω..που προωθούν μονάχα τον κακό τους..τον ξετσίπωτο εαυτό?Και με το χέρι στην καρδιά..πίστεψε άραγε κανείς αυτόν που διατείνεται πως μπόρεσε της σάρκας του τα ''θέλω''να νικήσει? Σαφώς και ψεύδεται ασύστολα..σαφώς και είναι μέγας υποκριτής του φαίνεσθαι του καθωσπρεσπισμού και της ''αγιοσύνης''..

Κατηγορήθηκαν πολλές φορές οι άνθρωποι..όταν συζήτηση ανοίξανε βαθιά.. πως δεν πιστεύουν πως μπορούνε να υπάρχουν ''άγιοι''..με κείνη εκεί βεβαίως τη στενή την έννοια.. που ευρέως στους κύκλους των ''θεούσηδων'' των ''γιαλαντζί'' ηθικολόγων της δεκάρας και της συμφοράς..γονυπετούντων με τους μεγαλόσταυρους  δογματιστές.. που πρώτιστα να πείσουν θέλουν εαυτόν και μετέπειτα τους άλλους.

Μπερδεύουν την  πνευματική ''ανύψωση'' με τις ανάγκες της σαρκός..Πως να αρνηθείς τάχα τη φύση σου..αφού σου εχαρίσθη άνωθεν..και να πορεύεσαι με αυτήν αρμονικά ετάχθης?.. Συμπαθάτε με λοιπόν εσείς οι αδέκαστοι που κατορθώνετε να ακουμπάτε την ''αγιοσύνη''.. 

Δύσκολο να διαβείς τον ''ποταμό''..της ''αμαρτίας τα νερά''.. έστω και νοερά να μη σε βρέξουν..Μα γέμισε ο κόσμος ελαφρείς και υποκριτές .. φτηνούς..που το ''σκουπιδαριό'' της σκέψης διακινούν..και ενοχές μοιράζουν στους ανθρώπους..Και πως να διανοηθείς τον κόσμο για να σώσεις απ' το ψέμμα του..εσύ μονάχος σου.. που καθημερινά βλέμματα εισπράττεις ''διαφορετικά''..καθώς καθένας τους σερβίρεται μονάχος τούτο  το ψέμμα του ..σαν καραμέλλα που την ''πιπιλάει'' γλυκά..για να αισθάνεται καλά ? ''Ψεύδονται'' μάτια μου οι άνθρωποι..τι κρίμα ..ψεύδονται εσκεμμένα και συχνά..η αυτοκριτική είναι πάντοτε η ''ζόρικη''και η μεγάλη ''απούσα''..

Είμαι σαν όλους τους κοινούς θνητούς..ποτέ μου δεν διανοήθηκα ότι έχω τη δύναμη να ανυψωθώ..να φτάσω στα σκαλιά μίας αγίας..και εδήλωσα απροκάλυπτα πως είμαι ''έμπλεη'' παθών..κι όποιος είν' αναμάρτητος..και άγιος συνάμα..ας τα μαζέψει τα βότσαλα απ' τη θάλασσα.. τους αμαρτωλούς του κόσμου τούτου να 'χει τη δύναμη την ψυχική..να τους πετροβολήσει....

''Περί υποκρισίας το ανάγνωσμα..'' -Δοκίμιον της Σοφίας Θεοδοσιάδη

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου