17 Οκτωβρίου 2020

''Ήτανε τότε ένα τούμπι ''

art : Chakvetadze Nino

...Ἤτανε τότε ένα τούμπι μαγικό..πίσω απ' τα μικρά μας σπίτια στο χωριό..τόσο σιμά..έξω από τα παραθύρια μας..
φρεσκοκομμένο εμύριζε το σπίτι μας τριφύλλι ..κι ο ήλιος στοργικός έμπαινε στην κουζίνα της μητέρας..
Η μάνα έφτιαχνε καφέ ..ανάμεσα στην αχνιστή τη μυρουδιά..τα γυαλισμένα μπρίκια εκρέμαε στου τοίχου τα καρφιά..όλα σε τάξη τα λουλούδια σε μπουκέτα μες στις γυάλες..Ήταν και κείνος ο μικρός αγελαδάρης του χωριού, που εσαλάγαγε τα ζώα στα λιβάδια για βοσκή..παίζοντας τη φλογέρα..Αυτό ήταν το σύνθημα..το ξέραμε..αφήναμε το γάλα μας και τρέχαμε στο τούμπι..Μια καστροπολιτεία αραδιασμένα τα λιθάρια τα λευκά..και ο τσοπάνης πρόθυμος φλογέρα να μας μάθει..
 
Μα η μάνα μας εβιάζονταν..ξωμάχος ήταν..μάνα και νοικοκυρά..και πως να τα προκάνει. Έκανε πως δεν άκουγε το σφύριγμα..τους ήχους της φλογέρας..μα στα κρυφά πρωί- πρωί..έβγαινε μες στον κήπο με τα κατσαρά της τα μαλλιά..να κόψει από την εκατόφυλλη τριαντάφυλλα ..να κόψει το φεγγάρι..κι ύστερα εγύρναε στα γήινα..''πιέστε λοιπόν το γάλα σας'' εφώναζε..μα ήταν ο δίσκος μοναχός..δίπλα απ' τα πετσετάκια της τα κεντητά..κι εκείνη με το βλέμμα της χαμένο..Αναπολούσε τα μικράτα της..αμάραντους που αφήκε διψασμένους..
 
''Δοκίμιον Λυρικόν'' - Σοφίας Θεοδοσιάδη
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου